Hírek People disembark from a ferry after their arrival from the Greek eastern Aegean islands to the Athens' port of Piraeus, on Monday, Jan. 4, 2016. Greece's coast guard have been rescued hundreds people since the start of the new year in various incidents on the Aeagan Sea as migrants and refugees keep trying to enter the European Union despite the cold and rough seas. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Több bevándorló is megfagyott a napokban

Volt olyan migráns Belgrádban, akinek a lábán csupán egy gumipapucs volt, miközben a hőmérséklet -10 fok alatt van és hó is folyamatosan hullik.

Több bevándorló is megfagyott az elmúlt napokban a Balkánon. Még a legdélebbi görög szigeteken is havazott, a görög, a bolgár és a szerb hegyekben pedig valóságos ítéletidő tombol most már majdnem egy hete.

Ennek ellenére folyamatosan érkeznek az Égei-tengeren keresztül a bevándorlók. Sok helyen már nem tudnak nekik fűtött szállást biztosítani, de olyan is előfordul, hogy nem a hideg ellenére sem akarnak táborba menni.

Egy szál papucsban

Volt olyan migráns Belgrádban, akinek a lábán csupán egy gumipapucs volt, miközben a hőmérséklet -10 fok alatt van és hó is folyamatosan hullik.

A buszállomás mögötti raktárépületek is köhögéstől hangosak. Több ezren élnek itt fűtés nélkül. A bevándorlók azt mondják, hogy a hideg ellenére sem akarnak táborokba menni.

Felszedett vasúti talpfákkal tüzelnek

„A hidegtől éjjel sem tudunk aludni. Ennek ellenére nem akarunk táborokba menni, mert már többeket visszatoloncoltak a presevói befogadó központból Macedóniába” – ezt mondta egy afgán férfi.

Az önkéntesek folyamatosan próbálnak segíteni. Naponta visznek meleg ételt és már hősugárzókat is biztosítottak a raktárakba, ezek azonban nem elegendők.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a hősugárzóknak sincs jelentősebb hatásuk, a migránsok továbbra is gyakorlatilag mindent tüzelnek folyamatosan hordják a korábban felszedett vasúti talpfákat, és a raktárakban gyakorlatilag vágni lehet a füstöt, mindenütt tábortüzek égnek.

Egyre több betegség is terjed a migránsok között

A migránsok között egyre több betegség is terjed, ráadásul influenzajárvány is tombol Szerbiában.

„Legtöbbjüknek valamilyen légúti fertőzése van, ami nem is csoda, hiszen Szerbiában influenzajárvány van. De jelen vannak a bőrbetegségek, elsősorban a ruhatetű és a rüh, amelyek a rossz körülmények között jobban terjednek” – mondta egy orvos.

A bevándorlók ennek ellenére továbbra is elszántak. A vajdasági menetrendszerinti járatokon naponta több tucatnyian utaznak a magyar határ felé, annak reményében, hogy valahogy átjutnak rajta. A határsértők azonban egyre jobban zavarják az utazókat.

Többen halálra fagytak

A kemény tél ellenére a migránsok közben továbbra is rendíthetetlenül érkeznek Európába. A helyzet Görögországban is kritikus. Leszbosz szigetén ugyanis évtizedek óta nem volt ilyen hideg a tél. Itt is több százan élnek fűtetlen sátrakban.

Bulgáriában pedig már tragédia is történt az extrém időjárás miatt. A bolgár-török határon migránsok fagytak meg, a hatóságok két iraki férfi és egy szomáliai nő holtestét találták meg.

Forrás: nemzeti.net