Aktuális
Szinte az összes cafeteria megszűnik

Az írmagját is ki kellene irtani a cafeteriának. Az egyetlen megfontolásra érdemes terület a vidékfejlesztés jegyében az üdülési csekk, amivel a turizmushoz lehet forrásokat csoportosítani – írtuk egy 2009-es véleménycikkünkben. 2019-ben a kormány friss adócsomagja alapján lényegében megvalósulhat mindez.

A baleseti adó is megszűnik jövőre, és olcsóbbak lehetnek az átutalások. Erről itt írtunk:
2018.06.19 17:46 Jó hír a lakosságnak: eltörli a kormány a baleseti adót és a kisebb átutalások illetékét

A teljes adócsomagról szóló cikkünk:

2018.06.20 05:10 Így adózunk jövőre – Új érdekességekre bukkantunk

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteria-rendszert. A jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért – a vállalkozások kérésének engedve – jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Az egyszerűsítés mellett a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal – húzta alá Varga Mihály ma az MTI által átvett PM-közlemény szerint, hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A friss adótörvény-javaslat indoklásából kiderült:
2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül kerül az éves keretösszeget meghatározó rendelkezés.

A SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. A munkáltatóval esik ezentúl egy tekintet alá a társas vállalkozás is.

Az adócsomag hatályon kívül helyezi
a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.

Hétfőn egyébként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége határozottabb közleményt adott ki, amiben konkrét javaslatot tettek a kormány számára az adórendszer megváltoztatására. Kérték, hogy a kormány tekintse át és egyszerűsítse a cafeteria-rendszert, illetve azon belül a belföldi turizmus támogatására született Széchenyi (SZÉP) Kártya rendszerét is. Ugyanakkor “kiemelkedően fontosnak” tartották a cafeteria-rendszer fenntartását és hatékonyságának további javítását.
Forrás