Ötletek
Szakértők szerint ezek az ételek jelentősen növelik a teherbeesés esélyét

A teherbeeséssel kapcsolatban sok olyan tényező létezik, amelyet egy nő nem tud kontrollálni. Tény, hogy egy bizonyos genetikai állománnyal születünk meg, azonban a táplálkozásunkat mi magunk is tudjuk befolyásolni. Több tanulmány is rámutat arra, hogy az étrend jelentős hatást gyakorol a termékenységre.

Íme, 4 étel, amelyet fogyasztva növelheted a teherbeesés esélyét.

1. Összetett szénhidrátok (inzulin kontroll)

A szakértők azt javasolják, hogy azok a nők, akik próbálnak teherbe esni, fogyasszanak kevesebb egyszerű, finomított szénhidrátot, mint a fehér kenyér, fehér rizs, sütemény, cukros üdítők, gyümölcslevek. Javasolt több összetettebb szénhidrátot fogyasztani, mint teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek. Ez minden ember számára követendő példa, aki egészségesen szeretne táplálkozni, viszont különösen fontos a termékenység tekintetében, a normál vércukor- és inzulinszint fenntartása miatt. Az egyszerű szénhidrátok fogyasztása ugyanis magas inzulinszinteket eredményez.

Korábbi vizsgálatok azt találták, hogy a magas inzulinszintek gátolják az ovulációt” – mondta Walter Willett, táplálkozástudományi és epidemiológiai professzor.

“Vizsgálatunkban azok a nők, akiknek az étrendje magas glikémiás terhelést jelentett (az elfogyasztott szénhidrát vércukorszint emelő hatása)ez pedig 92%- kal nagyobb valószínűséggel okozott ovulációs meddőséget, mint azok, akiknek alacsonyabb volt a glikémiás terhelésük. ”

2. Növényi fehérje

A Harvard School of Public Health (Harvard Népegészségügyi Iskola) több mint 18 ezer nővel végzett tanulmányában azt találták, hogy azok a nők, akik nagy mennyiségű állati fehérjét és transzzsírt fogyasztottak, nagyobb eséllyel rendelkeztek ovulációs problémákkal. Az állati fehérjéket bármiben találunk a marhahústól kezdve a sajton át a tojásig.

A nőknek semmiképpen sem kell kivonniuk állati eredetű termékeket; egyszerűen cseréljék le időnként az állati fehérjéket növényi fehérjékre, hogy csökkentse a teljes állati fehérje-fogyasztást. A növényi fehérjék nagyszerű forrásai a hüvelyesek, a diófélék, magok (és magvajak), a szójabab és a teljes kiőrlésű gabona.

3. Diófélék és zab (cink forrás)

Az egyik legfontosabb tápanyag, amely segíti a teherbeesést, a cink, amely a legtöbb diófélében és a zabban található.

“A cink csupán egy összetevő, de a szervezetben több mint 300 különböző enzimmel dolgozik együtt, hogy minden jól működjön.” – mondja Hethir Rodriguez.

“Anélkül a sejtjeink nem osztódnak megfelelően, az ösztrogén és a progeszteron szintjében kiesik az egyensúlyából, és a reproduktív rendszer lehet, hogy nem működik megfelelően.”

Rodriguez szerint a cink létfontosságú szerepet játszik a peteérésben, fenntartva a megfelelő tüsző folyadékszintet és a hormonszabályozást. Tehát vágj fel pár szem diót vagy mandulát és dobd bele a zabpelyhedbe.

4. Gyümölcsök és zöldségek (vitaminok és ásványi anyagok)

Ha megpróbálsz teherbe esni, a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintje nagyon fontos. Legjobb természetes forrásból hozzájutni.

A leveles zöldségek, pl. spenót, saláta, magasak folátban.

“A megtermékenyítés és a terhesség ideje alatt a folátban gazdag élelmiszerek fogyasztása megakadályozhatja olyan idegrendszert érintő születési rendellenességeket, mint a velőcső záródási rendellenesség (spina bifida)”.

A citrusfélék és az összes C-vitaminban gazdag növény segíti a vas felszívódását, ami még egy fontos tápanyag a terhességhez. A legjobb követendő példa az, ha megpróbálsz minél nagyobb színskálában fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket. Minél nagyobb a skála, annál jobb. Így biztos lehetsz abban, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz hozzá juttatod a szervezeted, amire csak szüksége lehet.

Az étrended a te irányításod alatt áll, ezért használd ki ezt a lehetőséget, fogyaszt a legjobb élelmiszereket, amelyek segíthetnek téged a termékenység növelésében és a teherbeesésben.

Forras