Aktuális
Soros pénzt, Orbán munkát ad a civileknek

Megszólalt a Fidesz “mumusa”. Egykor együtt dolgozott vele a párt több vezetője. Lelkesen hálálkodtak Sorosnak.

A Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója nyilvánosság elé lépett. Koncz E. Katalin a Népszavában írja le, hogy az elmúlt 25 évben, amióta ő vezeti az OSF budapesti irodáját, mi minden változott, radikálisan. Nem a célok, hanem az emberek, akikkel azokért küzdött. Mivel az eredeti célok maradtak, ők is maradnak, bőven ad nekik munkát a kormány.

1989-ben a Democracy After Communism (DAC) Alapítvány ügyvezetőjeként évekig szervezte Szájer JózseffelFellegi Tamással és Orbán Viktorral a fiatal európai vezetők képzését. A DAC kuratóriumi tagja volt Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki most a CEU kuratóriumában ül. Akkor mindenkit az foglalkoztatott, hogy lehet kinyitni egy bezárt világot. Egyetértettek abban, hogy a fiatal vezetőknek, akiknek képzéseket szerveztek,

elengedhetetlen a párbeszédkészség, a különböző kultúrákkal való együttműködés képessége, a nyitottság és a jogállamiság iránti mély és rendíthetetlen alázat és elkötelezettség.

Ügyvezetőként Koncz E. Katalin dolga volt a támogatók felkutatása, ezért ő találkozott 1991-ben Soros Györggyel. Először nem járt sikerrel, de a következő évben kaptak 25 ezer dollárt, majd rá egy évre ugyanannyit.

Hála Sorosnak

Ez a mai értéken sokszorosa annak az összegnek, amiért a jelenlegi Orbán-kormány már feketelistázná a civil szervezeteket.

Akkoriban több – ma is vezető – fideszes épp hazaérkezett a Soros által finanszírozott külföldi tanulmányaiból, nem egy közülük lelkes köszönőlevélben hálálkodott Sorosnak, hogy támogatta őket.

Az ügyvezető ’93-ban megvált a DAC Alapítványtól (helyét Fellegi Tamás vette át), Soros György felkérésére átment az alakuló Budapesti Nyílt Társadalom Intézethez, amely a régió országaiban dolgozott (míg a Magyar Soros Alapítvány csak a magyar programokat támogatta). Ekkor dúlt a délszláv háború. A körülzárt Szarajevóban ők építettek víztisztító berendezést barlangba, hogy a szerbek ne tudják szétbombázni, Koncz E. Katalin pedig oktatási programot vezetett. A Magyar Soros Alapítvány ezekben az években az ingyenes iskolatejjel, a kórházakban nem hozzáférhető ultrahang készülékek beszerzésével, a Máltai Szeretetszolgálattal együtt végzett tbc-szűréssel hallatott magáról, és

mindenhova adott, ahol érték keletkezett: az oktatás és egészségügy mellett határon túli kultúrát megőrző táncházakra, régészeti kutatásokra, könyvtár-fejlesztésre és népzenei programra egyaránt.

Az alapítvány csak azt nézte, ki, mivel járul hozzá az ország felemelkedéséhez. Sok ezer szervezet kapott pénzt (köztük a Századvég Politikai Iskola is). Közben a 2000-es évek második felétől a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány ugyanilyen értékek mentén terjesztette ki működését a világ számos más pontjára is.

1993-tól 2010-ig nem igazán találkoztam korábbi fideszes kollégáimmal, barátaimmal. Legközelebb a tíz emberéletet és több mint 150 sérültet követelő vörösiszap-katasztrófa hozott minket össze ismét Orbán Viktorral.

Az OSF azonnal kiutalt egymillió dollárt segélyként, a parlamentben Soros Györgyöt a szobájában fogadta Orbán Viktor.

Az OSF adományán túl részletesen végigbeszéltük az európai romák felzárkózásának elősegítésére létrejött Roma Évtized programot, amelyet a miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter nemcsak támogattak, hanem aktívan segítettek is. Ugyanakkor Soros György találkozott Lázár János miniszterrel is, aki a kiemelkedő eredményeket elért hódmezővásárhelyi deszegregációs programját prezentálta Sorosnak, aki nagyra értékelte a polgármester elkötelezettségét. Ezt a mintaprogramot a Világbank és a Soros által alapított Roma Oktatási Alap is finanszírozta.

Koncz E. Katalin ilyen előzmények után különösen érthetetlennek tartja, hogy egykori harcostársai támadják a civileket. Éppen azok,

akik a bőrükön ismerték az alulról szerveződés nehézségeit, akik (részben) külföldi támogatásokból jutottak egyről a kettőre, akik egykor ugyanazon értékekért küzdöttek, mint a most általuk támadott szervezetek, gondolkodás nélkül lehetetlenítik el a mára már tőlük különböző értékeket képviselő világot.

Ez a hála Sorosnak?

Az a kormánypropaganda, hogy Soros György felelős a migrációs válságért, sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem igaz. Ez csak elterelés a valódi szándékról, hogy a kormány a sajtó, a kultúra és az oktatás után a civil szférában is totálissá tegye kontrollját.

A szervezetek előbb csak egy apró csillagocskával jelzik majd, hova is tartoznak, aztán a kategorizálás alapján az vethető be majd ellenük, amit a hatalom nem szégyell.

A kormány ott folytatja a civilek zaklatását, megfélemlítését, ahol 2015-ben az Ökotárs üggyel és a Norvég Alap elszámoltatásával abbahagyta, de a most elfogadás előtt álló törvény még durvább próbálkozás a demokrácia mellett kiálló civilek lejáratására – írja a Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója, aki szerint a kormányzati offenzíva dacára, nem hagynak fel a magyarországi civilek támogatásával, folytatják a negyedszázada megkezdett munkát a nyílt társadalomért és Magyarországért.

Korábban Goran Buldioski, a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány európai igazgatója és Nizák Péter, a közép-európai program vezetője az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egyebek mellett arról beszéltek, hogy a civil jogvédők, munka nélkül lennének egy normális demokráciában, gyakorlatilag megőrülnének az unalomtól, nem lenne érdemi munkájuk. Érdemben nem politizálnak most sem, a híradásokba csak azért kerülnek be többet, mert jóval több az olyan jogsértés, amit szóvá kell tenniük. Tehát bármilyen furcsa, a civileket Soros György alapítványa támogatja, de érdemi munkát Orbán Viktor ad nekik.

Forras