Aktuális
Összecsaptak a migránsok és a helyi lakosok Rómában

A migránstábor lakói és a közelben élő olaszok összeszólalkoztak az utcán. Mire a rendőrség kiért, mindenki eltűnt.

A csetepaté a Tiburtino negyedben tört ki, ahol a Vöröskereszt üzemeltet befogadó központot többségében eritreai, szudáni és szomáliai menedékkérők számára. A tábor nyitott, a bevándorlók  elhagyhatják azt. Az összetűzés során egy eritreai férfit megkéseltek. A negyvenéves afrikai férfit a veséjén szúrták meg, de nincs életveszélyben.

A beszámolók ellentmondásosak a történtekről, ezért a helyzet tisztázása érdekében a római ügyészség vizsgálatot indított. Az egyértelmű, hogy a tábor lakói és a tábor közelében élő olaszok az utcán összeszólalkoztak, és a vita tettlegességig fajult. Egyes szemtanúk azt állítják, hogy az eritreai kövekkel dobált meg római fiatalokat, akik rokonaikat hívták segítségül, és a verekedésben szúrták meg a férfit. Más szemtanúk szerint viszont helyi lakosok és migránsok csoportja csapott össze, utóbbiak üvegekkel és botokkal felfegyverkezve.

Egy olasz nő azt állította, a migránsok túszul ejtették és órákig fogva tartották a táborban. A Vöröskereszt illetékesei azt állítják, hogy a tábor területén ilyesmi nem történt.

A külvárosi negyedben a tábort reggel óta az olasz rendőrség őrzi.

A helyi olaszok a tábor közelében kisebb csoportokban tiltakoztak a migránsközpont ellen. A sajtónak azt nyilatkozták, hogy a tábor lakói veszélyeztetik a biztonságot.

Mauro Antonini, a Lazio tartománybeli munkaügyi központ vezetője szerint “felrobbant az a társadalmi bomba, amitől az elmúlt két évben tartottak.” Szerinte a migránsokat segítő szervezetek túlvállalják magukat és több embernek biztosítanak helyet, mint amennyi férőhellyel rendelkeznek, ezért a migránsok legfőképp az utcákon töltik az idejüket. Az idegenek pedig nyugtalanítják a helyi lakosokat – tette hozzá. Csak a baloldaliak vádolnak minket rasszizmussal és mesélnek történeteket a békés együttélésről. Mi a magunk szemével akartuk látni a helyzetet – fogalmazott.

Forras