Hírek
Nyílt levélben könyörögnek segítségért egy migránsgyerekekkel dugig lévő német iskola tanárai

Nyílt le­vél­ben kért se­gít­sé­get a 350 fős in­téz­mény ta­nári kara, mint írják az is­ko­la min­den­nap­jait a drog, az erő­szak és a fé­le­lem lengi át. Az in­téz­mény­ben ta­nuló mig­rá­ciós hát­terű di­á­kok ará­nya el­érte a 86 szá­za­lé­kot írja a német Bild.

A lap bemutatta a tanárok által még a nyári szünet alatt megfogalmazott levél egy töredékét, amiben arról számoltak be, hogy milyen jelzőkkel sértegetik, milyen módszerekkel fenyegetik őket a diákok. A levelet az iskola vezetése elküldte az oktatásügyi miniszternek is, akitől gyors segítséget vártak. A munkaerőt tekintve javult a helyzet a levél megírása óta, de az iskola vezetése szerint további segítség is szükséges. A tanárok ugyanis félelemben tanítanak, a legnagyobb probléma állítólag az, hogy nincs tisztelet a tanulók részéről.

A tanárok elmesélése alapján néhány hónapja vált tarthatatlanná a helyzet. A saarbrückeni iskolában már odáig fajultak a dolgok, hogy sokszor a diákok részegen vagy bedrogozva mentek az órákra. Az erősz@k mindennapossá vált, egy kislány órát betörték egy ajtóval, azelőtt egy másik gyermek karját törték el, de sor került már olyan durva verekedésre is a nyolcadikosok között, hogy a rendőrséget is ki kellett hívni. Az elmúlt két hónapban háromszor koboztak el a gyerekektől késeket, egyszer még egy lány torkához is odaszorították azt.

Ein Auszug aus dem Brandbrief, den die Lehrer ans Ministerium schickten

De arra is volt már példa, hogy az osztályteremben égették el a diákok a naplót.

A tanárok azt állítják, hogy régebben nem kellett ilyen problémákkal megküzdeniük. A kialakult helyzetért a pedagógusok egyértelműen a migrációt teszik felelősé. Az iskolában ugyanis már a 86 százalékot is elérte azon diákok aránya, akik nem német családokból származnak. Andreas Sánchez Haselberger, a Saarlandi Oktatási és Tudományos Unió alelnöke elmondta a német lapnak:

Sajnos ez nem elszigetelt eset. A közösségi iskolák mellett az általános iskolák is írtak már levelet hasonló ügyben.

Forras