Lezárultak a németországi szövetségi választások. A második világháború utáni 19. Bundestag megválasztására jogosult 61,5 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhatott. Az első exitpollok nem mutatnak a jóslatoktól eltérő eredményeket, a Martin Schulz vezette SDP történelmi vereséget szenvedett Angela Merkelék ellen a CDU viszonylag gyenge eredményei ellenére is, illetve a  a migránsellenes AfD és a liberális FDP is bejutott a parlamentbe. 

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, ami bár visszaesést jelent a 2013-mas 41,5 százalékhoz képest, mégis elég arra, hogy soha nem látott csapást mérjen a Német Szociáldemokrata Pártra (SPD), akiknek a vereségét már a márciusi saar-vidéki voksolás eredménye után borítékolták a szakértők. A Martin Schultz vezette párt már akkor stagnált, a CDU a szociáldemokraták győzelme esetére egy a die Linkével való lehetséges szövetséget vetített előre, amellyel képes volt a konzervatív oldalt mozgósítani. Persze Schulz politikai képességei sem voltak akkoriban (ahogyan most sem) túl meggyőzőek.

Jamaica-koalició jöhet

Merkelék győzelme nem volt meglepetés, ahogy a PestiSrácok.hu korábban megírta, a nagy kérdés az új koalíció összetétele: a jóslatok leginkább a CDU/CSU és a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek, a nagykoalíció megsemmisülését pedig teljes mértékben ki is zárhatjuk, miután Manuela Schwesig elnökhelyettes úgy döntött, hogy visszavonulnak és ellenzékben politizálnak inkább a következő ciklusban. Az exit pollok kiadása után Nicola Beer, a liberálisok főtitkára kijelentette, ha a kancellár meghív ja őket, nyitottak a koalíciós tárgyalásokra, ami borítékolható, hiszen a Merkeléknek szükségük lesz a további szavazatokra.

Nem túl nagy meglepetésnek tekinthető a két rivalizáló kisebb párt szereplése: a migránsellenes AfD a harmadik erő lett a Bundestagban 13-13,5 százalékkal először, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét, ami a támogatottságuknak tulajdonképpen a megduplázása. Az elmúlt időszakban sokan próbálták megjósolni, hogy vajon az AfD vagy a liberálisok szerzik meg a harmadik helyet, bár a migránsválság miatt titokban mindenki az AfD-t tippelte.

Hétfő reggel lesz biztos

A németek több mint 40 százaléka szavazott délután 14 óráig, ami kismértékű csökkenés a négy évvel korábbi 41,4 százalékhoz képest – közölte a szövetségi választási bizottság. Ez azt jelenti, hogy bizonyos korábbi híresztelésekkel ellentétben nem esett vissza a németek politika iránti érdeklődése. Az is elképzelhető, hogy a választási részvételi arány nagyobb volt, a 2013-as választáshoz képest. Akkor a választók 24,3 százaléka szavazott levélben, és a szakértői becslések szerint az idén többen választották ezt a megoldást, ezeknek az embereknek a számát pedig a friss mérések nem tartalmazzák. A hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható. Hogy hazánkra milyen hatással lesznek az eredmények, egyelőre nem tudni, az tény, hogy Angela Merkel korábbi álláspontjával szembe ment és nem kizárt, hogy a 2020 utáni európai uniós támogatások megvonását-csökkentését támogassa a kvótadöntés végrehajtásának esetleges megtagadása miatt.

Forrás: MTI, PS; Vezető kép: RedCafe

A Merkel gyenge eredménnyel is tarolt, a migránsellenes AfD pedig bejutott a Bundestagba .

Forras