Aktuális
Meglepő dolgot kér Orbán Viktortól és a V4-től az izraeli miniszterelnök

Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő az elmúlt hetekben külön-külön beszélgetett a visegrádi országok miniszterelnökeivel, akiket arra ösztökél, hogy a zsidó állam és az országaik között tavaly nyár óta kialakult baráti kapcsolat gyümölcseként helyezzék át nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe. Orbán Viktor kezdeményezésére a visegrádi négyek Izraelben tartanák a legközelebbi találkozójukat, ám ezt az elképzelést még nem mindegyik ország hagyta jóvá. A négyek közül egyelőre a lengyelek azt is ellenzik, hogy Varsó átköltöztesse a nagykövetségét Jeruzsálembe. Netanjáhu egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lengyelországban nemzetközi nyomásra módosították az úgynevezett „holokauszttörvényt”- írja a Kán 11 izraeli hírtévé honlapja.

Az izraeli hírtévé szerint a visegrádi négyek közül a nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetésének egyetlen ellenzője Lengyelország. Az úgynevezett „holokauszttörvény” módosítása ügyében bekövetkezett lengyel meghátrálás (Izraelben viszont lengyel sikerről beszélnek – H. J.) után Netanjáhu most azt reméli, hogy Varsót a nagykövetség áthelyezésének ügyében is hamarosan sikerül meggyőzni.

Gili Kohén, a hivatkozott izraeli hírtévé hírmagyarázója emlékeztetett: a nemzetközi nyomásra megváltoztatott  lengyel „holokauszttörvény” után tartott sajtótájékoztatóján Netanjáhu elmondta, hogy az ügyben Izrael az elmúlt hónapokban titkos megbeszéléseket folytatott a varsói vezetéssel. „Örülök annak, hogy a lengyel kormány, a parlament és a szenátus kiemelte a törvényből a büntetőjogi paragrafusokat.  A törvénymódosítás előmozdítása érdekében személyesen beszéltem Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel”, idézte Netanjáhu kijelentését a Kán 11 hírtévé hírmagyarázója.

Forras