Juncker ugyan a szolidaritás jeleként értékelte a felajánlást, mások korántsem rendültek meg túlzottan a beígért 35 millió eurótól. A teljesség igénye nélkül, a német és a francia elnök, az Európai Parlament elnöke, a belga és a holland miniszterelnök és nem utolsósorban az érintett, az olasz miniszterelnök is kijelentették, hogy ez a felajánlás üdvözlendő dolog, de nem helyettesíti a szolidaritást, ami a menekültek áthelyezését illeti az olasz táborokból.

Paolo Gentiloni azt mondta, hogy ez a döntés nem befolyásolja a menekültkvótáról 2015 nyarán meghozott döntést. (Ezt nem teljesítette Magyarország, holott bírósági döntés is kötelezi erre.) Az olasz miniszterelnök hozzátette azt is, hiba volt a kerítések építése. Érdekes összevetni ezt Orbán Viktor azon – szintén a közösségi médiában megosztott – gondolatával, hogy Magyarország megvédte Európa szárazföldi határait, Olaszországnak pedig a tengeri határokat kell védenie. Emmanuel Macron és Angela Merkel szintén arról beszélt, hogy a szolidaritás nem választható, minden tagállamnak egyenlő mértékben ki kell venni a részét nemcsak a külső, hanem a belső problémák megoldásában. Még élesebben fogalmazott Charles Michel belga miniszterelnök, aki szerint Európa nem egy bankautomata, „de ne legyünk naivak, néhány ország rosszhiszemű”. Érdemes megemlíteni, hogy mit mondott az uniós állam- és kormányfőknek Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Az olasz politikus a menekültügyi reformmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár fontos dolog a konszenzusra törekvés, de az EU alapszerződése lehetőséget ad a minősített többséggel történő döntéshozatalra is.

Az anyagi felajánlás és a visegrádiak közös fellépése egyébként nem feltétlenül kellett, hogy meglepje az uniós vezetőket és a közvéleményt, hiszen idén júliusban a V4-ek miniszterelnökei közös levélben biztosították olasz kollégájukat, hogy akár anyagi áldozatokra is készek a migrációs nyomás enyhítésének elősegítésére. A PR-fogásnak is beillő lépés azt hivatott demonstrálni, hogy az ellenőrizetlen migrációval kapcsolatos, oly sokszor hangoztatott szolidaritás nemcsak a kvótaalapú befogadás formájában létezhet, hanem támogathatja például az uniós külső határok megerősítését.

Forras