Aktuális
Ma kezdődik a végjáték. Mit lép Orbán Viktor?

Akár Angela Merkel utolsó politikai szerepléséről is szólhat a ma kezdődő uniós csúcs. Sokak szerint most Orbán Viktoron múlhat a kancellár sorsa. Vajon kinyújtja felé segítő kezét a Visegrádi négyekkel?

Létrejön-e valamiféle kompromisszum a menekültek befogadását ellenző országok és a befogadást nem kategorikusan elvető államok között – ez lesz a központi kérdés az Európai Unió vezetőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. A hétvégi előzetes minicsúcs, ahova az ellenzőket, így Orbán Viktor miniszterelnököt nem hívták meg, látványos kudarcot vallott, ezért elemzők heves politikai szócsatákra számítanak.

Brüsszel már gőzerővel készül az uniós csúcsra, igaz az állam-és kormányfők csak csütörtök délután érkeznek. Ahogy ez lenni szokott ilyenkor szinte hermetikusan lezárják az Európai Tanács épületének környékét.

Készülnek a kordonok, és a belga rendőrség különleges erői is megjelennek. Ilyenkor az uniós csúcs idején megtelnek a szállodák és a világ vezető televíziói is megerősített stábokkal számolnak be a történtekről.

És lesz miről beszámolni, mert a fő téma a menekültkérdés. A jelek persze nem túl biztatóak, ugyanis a hétvégi minicsúcson nem történt áttörés. Eredetileg az volt a cél, hogy politikai megegyezés jöjjön létre a menekültügyi rendszer reformjáról, és kompromisszum szülessen a menekültek befogadását elutasító kelet-európai tagállamok valamint a nagyobb szolidaritást elváró olaszok, görögök között.

Orbán Viktor csütörtökön érkezik az uniós csúcsra, előtte találkozik majd a visegrádi országok állam és kormányfőivel, együtt Macron francia elnökkel. A tervek szerint pénteken a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart.

Forras