Aktuális
Levél a nemzethalálról: Kinek üzent Lázár János?

Kipakolta irodáját és elbúcsúzott a Miniszterelnökségtől Lázár János. Az erről készült felvételen szomorúan pakol és beszél politikai hitvallásáról illetve egy levélről, amelyet Kossuth írt Deáknak, többek között a nemzethalálról. Az elemző szerint a videóban nem az Orbán Viktorhoz fűződő viszonyára utal, hanem inkább saját imázsát építi. Igaz, Lázár János egyre látványosabban járja saját útját a Fidesz-frakción belül. Hátra ül a parlamenti patkóban és lemarad a fideszes csoportképről, miközben kint, a Kossuth téren fotózkodik.

Melankolikus zenei aláfestéssel kukkanhatunk be Lázár János dolgozószobájába. Utolsó munkanapján készült videóban látjuk az íróasztalát, de legfőképpen az üres szekrényeket. A lázas pakolás közben az egykori miniszter a kiegyezés korabeli Cassandra-levélről beszél, amelyet az aggódó Kossuth Lajos írt Deák Ferencnek. Ebben nemzethalálról és rossz irányról van szó. Kossuth óva inti Deákot:

„Ne vezesd hazánkat oly áldozatokra, melyek még a reménytől is megfosztanának!”

Lázár János a videóban úgy fogalmaz: „Ma is a politikusi krédóm legfontosabb dokumentumának tekintem Kossuth Lajos Cassandra-levelét, amelyet Deák Ferenchez intézett annak idején. És különösen annak két bekezdését”. Az elemző szerint felesleges ebbe olyan áthallást beleképzelni, ami a Lázár János és Orbán Viktor közötti viszonyra utal.

Böcskei Balázs szerint velünk lesz Lázár János a következő években. „Akár aktív lesz, akár nem lesz aktív. Hiszen a nem-aktivitása is valamiféle továbbgondolásra adhat okot a nyilvánosságnak” – magyarázta az IDEA Intézet elemzője.

Megkérdeztük a külügyminisztert is, mit szól Lázár János búcsúzásához, de Szijjártó Péter annyit mondott: nincs Facebookja, de majd megnézi a videót, és válaszol. Lázár János állítása szerint elkésett az alakuló ülés előtti frakciófotózásról, ezért nincs rajta a képen. Kint a Kossuth téren viszont a Kétfarkú Kutya Párt egyik jelöltjével fotózkodott, aki angolul és németül is az írta Lázár Jánosról, hogy cukrosbácsi.

Lázár János a parlament leghátsó sorába kerül

A volt kancelláriaminiszter az elmúlt két ciklusban előbb frakcióvezetőként, majd államtitkárként, 2014 óta pedig miniszterként jobbára a parlamenti patkó első sorában foglalt helyet.

Úgy tudni, hogy Lázár János a parlament leghátsó sorában kért magának széket. A portál úgy tudja, hogy Lázár János egykori mentora, Rapcsák András „parlamenti földrajzi helyét” nézte ki magának.

Forras