Hírek
Lengyelországnak el kell hagynia az Európai Uniót?

Pénzmegvonás uniós eljárások, úgy tűnik Brüsszel nem nyugszik míg Lengyelország ki nem lép az unióból!

A héten már megjelentek olyan sajtóinformációk, hogy az Európai Bizottság felső vezetésében kialakult megosztottság miatt végül ejteni fogják a Lengyelország ellen tavaly decemberben elindított 7-es cikk szerinti, az uniós szlengben atombombának is nevezett, eljárást, de péntek este a lengyel PAP hírügynökség úgy értesült, hogy mégsem

“Beidézték” ugyanis várhatóan június 26-ra Lengyelországot az Európai Ügyek Tanácsa előtti meghallgatásra, hogy ott védekezni kényszerüljön a bírósági reformja terén tett nem elégséges kiigazító lépések miatt.

Mivel a nagy tagállamok támogatták a meghallgatás megtartását a magyar ellenkezés ellenére, így mindez azt jelenti, hogy egyelőre folytatódik az uniós jogállamisági eljárás a lengyelekkel szemben, igaz jövő héten lesz még egy fontos találkozó Varsóban, ami felülírhatja ezt.

Mi a friss fejlemény?

Az Európai Ügyek Tanácsa előtti meghallgatással folytatódhat Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés hetes cikke alapján kezdeményezett eljárás – értesült pénteken brüsszeli forrásaitól a PAP hírügynökség.

A PAP három meg nem nevezett, egymástól független brüsszeli forrásra hivatkozva megírta: a meghallgatásról az uniós nagykövetek csütörtöki értekezletén született döntés, ahol az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 26-án esedékes tanácsülését készítették elő. Az értesülés szerint a lépést az Európai Bizottság “egyik képviselője” kezdeményezte. Ez a képviselő minden bizonnyal Frans Timmermans, az EB első alelnöke lehetett, aki személyesen képviseli az ügyet évek óta és a jogállamisági sérülésének vélt helyzete miatt nem engedi el a témát.

A meghallgatás feltehetően június 26-án történik meg, azaz két nappal az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt, illetve egy héttel azelőtt, hogy július 3-án hatályba lépne a lengyel bírósági reform több fontos passzusa.

A meghallgatás Timmermanns általi kezdeményezésének információját pénteken az EB szóvivője, Alexander Winterstein nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni. Winterstein azt a sajtóértesülést sem kívánta kommentálni, amely szerint a jövő hét elején Varsóba látogatna Frans Timmermans, az EB első alelnöke, épp az eljárás kapcsán.

A PAP úgy tudja, a meghallgatás megrendezését támogatták Németország, Franciaország, Belgium, Luxembourg és a skandináv államok nagykövetei, míg Lengyelország mellett Magyarország ellenezte a lépést, a többi állam képviselői pedig nem nyilvánítottak véleményt.
Nem enged Brüsszel: beidézték Lengyelországot az uniós atombomba eljárásba.

Hogy jutottunk idáig?

Az uniós jogállamisági eljárást Brüsszel tavaly decemberben indította el Varsóval szemben. A lengyel parlament azóta elfogadta az eljárás során kifogásolt bírósági reform több módosítását, figyelembe véve így egyes brüsszeli ajánlásokat. A lengyel politikai képviselők több alkalommal azon reménynek adtak hangot, hogy a brüsszeli testület a módosítások nyomán visszavonja a hetes cikk szerinti eljárást.

Timmermans viszont többször elégtelennek minősítette a változásokat. Több lengyel sajtóforrás és a brüsszeli Politico szerint a témában vita alakult ki Timmermans és a Lengyelországgal szembeni engedékenyebb hozzáállás mellett kiálló Jean-Claude Juncker EB-elnök, illetve Martin Selmayr bizottsági főtitkár között.

Forras