Aktuális
Ledolgoztuk a hátrányt a többi V4 országhoz képest, amit Gyurcsányék összeszedtek

2005-ben még a V4 országok közül Magyarország vezető helyen állt, aztán jött a baloldali kormány és a válság. Mostanra ismét a szlovákiai szintre emelkedtek a magyar átlagfizetések.

2018. szeptember 20. Az idén júliusban 326,7 ezer forint volt az átlagkereset, ami éves szinte 12,8 százalékos növekedés – tett közzé a KSH. A pénzügyminiszter szerint gyorsul a felzárkózásunk az európai bérekhez, 2022-re a reálbérek a 2016-os értékük közel másfélszeresére emelkedhetnek.

A bruttó átlagkereset 2018 júliusában 326 700 forint, az első hét hónapban pedig 324 700 (közfoglalkoztatottak nélkül 337 ezer) forint volt. A KSH közleményében kitért arra is, hogy az idén eddig a bruttó és a nettő (ez 216 ezer forintra rúgott) átlagkereset egyaránt 12,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mint leírták: a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással. Az első hét hónap alatt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,5 százalékos növekedése mellett a reálkereset 9,4 százalékkal emelkedett.

A 2016. novemberi hatéves bérmegállapodásnak is köszönhetően – közölte a számok megjelenését követően Varga Mihály pénzügyminiszter – csak az elmúlt két évben mintegy 26 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább gyorsítja felzárkózásunkat az európai bérekhez.

A miniszter szerint 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke ebben az időszakban még az átlagosnál is jobban emelkedett: a kétgyermekeseké közel 46, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65 százalékkal nőtt.

A minimálbérek érdemi emelése– jelentette ki Varga Mihály – csökkentette az egyes országrészek közötti bérkülönbségeket, a legnagyobb ütemben felzárkózó megyék között van Baranya, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is.

A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a keresetemelkedés tovább folytatódhat a következő években, 2022-re a reálbérek a 2016-os értékük közel másfélszeresére emelkedhetnek – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Forras