Ötletek
Kapcsolat a szőlő és a rákos megbetegedések között

Bár sajnáljuk, hogy búcsút kell intenünk a nyárnak, igyekszünk az ősz pozitív hozadékaira koncentrálni, mint például az idénygyümölcsök, köztük is különösen a szőlő. 

A szőlő, mint minden más gyümölcs- és zöldségféle, kifejezetten magas víztartalommal rendelkezik és ilyen módon a megfelelő hidratáltság egyik támogatója. Ha nassolnivalóra vágyunk, akkor inkább válasszunk egy marék szőlőt, mint egy nagy szelet süteményt.

A szőlő magas víztartalma mellett számos fontos tápanyagot tartalmaz, amellett rosttal is ellátja a szervezetünket, mindezt alacsony kalóriatartalom mellett teszi. Említésre méltó kalcium-, kálium-, magnéziumtartalma és némi vasat is hordoz. Ugyan fehérjetartalma nem számottevő, zsírtartalma sincs.

Miért előnyös rákmegelőzés szempontjából?

A szőlő remek tulajdonságokkal rendelkezik növényi hatóanyagtartalmának köszönhetően. Fontos antioxidánsai közé tartozik a lutein és a zeaxantin és a vörös szőlőben resveratol is található, amely feltételezetten több krónikus betegség megelőzésében is szerepet játszik.

A szőlőben található antioxidánsok polifenolok, amelyek képesek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását, illetve lassítani annak fejlődését, ide értve a nyelőcső-, tüdő-, száj-, gége-, hasnyálmirigy-, prosztata- és vastagbélrákot.

Forras