Hírek
Illegális bevándorlók szállták meg Rómát

És a jogaikért tüntettek. Úgy, hogy semmilyen papírjuk nincs arról: jogosan tartózkodnak-e Itáliába. A migránsmenetet olasz baloldali ifjúsági csoportok, szakszervezetek, és jogvédő mozgalmak szervezték.

A migránspárti megmozdulás Róma belvárosában, az antik műemlékek közvetlen közelében történt. A menet élén egy “Határ nélküli jogokat” feliratú transzparens haladt. A baloldali szervezők szerint több tízezren vettek részt a megmozduláson. A migránsmenet a Termini pályaudvartól indult, s egészen a központi térig haladt. A résztvevők többsége afrikai illegális bevándorló volt. Legtöbbjük Szenegálból, Elefántcsontpartból, Maliból, Ghánából érkezett Olaszországba, természetesen papírok nélkül.

Az illegális bevándorlók olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont szorgalmaztak maguknak.

Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti (az olasz belügyminiszter) nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!”

– ezeket a mondatokat írták a magasba tartott táblákra. A migránsmenet környékén komoly biztonsági intézkedéseket hajtottak végre a hatóságok. Komoly balhé nem történt – talán pont emiatt.

Az egyik szervező elmondta: találkozót kértek a belügyminisztertől, majd hozzátette: a migránsok a globalizáció áldozatai, és nem maradnak láthatatlanok.

Egy másik szervező, az Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette:

A szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború elől való menekülés.”

A baloldali politikus a humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta.

Forras