Ötletek
Ez történik velünk egy délutáni alvás során! Szánj rá egy percet és olvasd el te is!

Mindannyian tudjuk, hogy két elsődleges tudatállapot létezik: az ébrenlét és az alvás. És arról tudtál, hogy létezik egy köztes állapot is? Ez az állapot a hipnagógia, amely a görög “hypnos” (alvás) és “agogos” (vezető) szavakból ered, azaz az út, amely az alváshoz vezet.

Tapasztaltad már valaha, hogy egy délutáni szunyókáláskor furcsa, eksztatikus állapotba kerültél, amelyben különös képek, színek, hangok, álomszerű rövid történetek játszódtak le igen rövid idő alatt? Ezek a tapasztalatok hipnagóg élmények.

A történelem során sok művész és feltaláló alkalmazta a hipnagógiát, abból a célból, hogy új ötletekhez jusson és éleslátása legyen.

Salvador Dali, Mary Shelley (a Frankenstein szerzője) és Thomas Edison csak néhány a legjelentősebb történelmi alakok közül, akik hipnagógiát használtak, hogy ösztönözzék izgalmas, új ötleteik áramlását.

Dali és Edison is hasonló technikát alkalmazott. A kezükben egy tárggyal aludtak el, amely elalvásukkor a padlóra esve erős hangot adott ki.

Ekkor hirtelen ébredést követően azonnal levetették gondolataikat, a fejükben megjelenő képeket, amelyek elméjüket elárasztották.

A tibeti buddhizmusban a hipnagóg állapotokat az “álom jóga” gyakorlásának módjaként használják. Az álom jóga egy spirituális gyakorlat egyik formája, amely azon a feltételezésen alapul, hogy az álomszerű állapotok felhasználhatók arra, hogy felkészítsék az elmét a lelki tudatosság fokozására. Ez hozzájárulhat a felvilágosodás élményéhez.

Azáltal, hogy megtaláljuk a mintákat, értelmezni tudjuk a képeket, amelyek felvillannak és érintkezésbe kerülünk az önnön feldarabolódott jellemünkkel, az önfelfedezés erőteljes formáját valósíthatjuk meg. Végső célként kapcsolódhatunk lelkünk teljességéhez.

Ha egyszerűen és hatékonyan szeretnéd gyakorolni a hipnagógiát a tudattalan felfedezésére, az alábbit tedd:

1. Fogalmazd meg a szándékodat

Készítsd fel az elmédet, mielőtt délutáni szunyókálásra térnél. Ezt úgy teheted meg, hogy erőteljesen arra gondolsz, amiben előrelépést szeretnél elérni. Ezt legalább 20-30 perccel a szunyókálás előtt el kell kezdened. Lehet szó arról például, hogy választ találj arra, mi az, ami a boldogságod útjában áll, esetleg, hogy miért vonzod be folyamatosan a nem hozzád illő partnereket vagy, hogy hogyan erősíthetnéd meg a társadalmi kapcsolataidat, stb. Akár papírra is vetheted a gondolatot.

2. Keress valamit a tapasztalatok rögzítéséhez

Mielőtt belépsz a hipnagógia állapotába, keress egy jegyzetfüzetet, naplót, rajzlapot vagy hangfelvevő eszközt. Ezt helyezd a fekvő alkalmatosságod mellé.

3. Állíts be gyenge ébresztőt

Nagyjából 10-20 percet vesz igénybe az elalvás. Fontold meg, hogy te milyen típus vagy. Könnyen elalszol vagy beletelik egy kevés időbe? Mennyire vagy fáradt? Ha könnyen álomba szenderülsz, akkor elegendő számodra 10 perc, ha nem, akkor lehet, hogy 20 perc jobb választás.

4. Szunyókálj

Ne feledd, nem az a szándékod, hogy elaludj, de ha ez mégis megtörténne, semmi baj, fogd fel gyakorlásnak. Helyezkedj el a lehető legkényelmesebben és pihenj. Hagyd, hogy a tested és az elméd is ellazuljon. Ne mozdulj.

5. Figyeld meg az elméd

Nem mindig lehet egyértelműen megfigyelni az elme működését, főleg akkor nem, amikor a tudat kezd elhalványulni az álomba szenderedés során. Ez az a rész, ami sok gyakorlást igényel. Használhatod a légzésedet, a mellkasod emelkedését és esését, hogy segítsd a figyelmed fenntartását, hogy tudd, mi folyik éppen.

6. Feljegyzés

Egyszer csak megszólal az ébresztő. Remélhetőleg nem túl hangosan, mert egyes riasztások tényleg nagyon riasztóak lehetnek. Miután felébredtél, rögzítsd mindazt, amit hallottál, éreztél, tapasztaltál bármilyen formában. Ezt gyorsan meg kell tenned, nehogy elhalványuljon a kép.

7. Értelmezés

Próbáld megfejteni, amit írtál, rajzoltál vagy rögzítettél. Melyek az első gondolatok, amik vele kapcsolatban felbukkannak az elmédben? Ha erős fizikai/érzelmi “aha!” élményed van, akkor megtaláltad a helyes értelmezést. Az értelmezésed inspirál, felizgat vagy sokkol téged? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel helyesen kivitelezted azt.

Ne feledd, hogy a hipnagóg képek nagyon elvontak vagy éppen nagyon egyértelműek is lehetnek. Ez lényegében kiszámíthatatlan. Néha eltarthat egy ideig, mire értelmezni tudod a tapasztaltakat. Ha a tapasztalat úgy érzed, hogy nem releváns a kérdésed szempontjából, akkor gyakorolj tovább. Lehet, hogy néhány nappal később jön egy kattanás és hirtelen felfedezed, hogy mit is akart szimbolizálni a tapasztalat, még ha akkor nem is volt különösebb értelme.

8. Meditálj a felfedezésedről

Miután értelmezted a hipnagógiai tartalmat, ülj le és gondolkodj rajta. Meditálj a következményeiről, tanításáról, tanácsairól. Érdemes folyamatosan vezetni ezeket a tapasztalatok, hogy általa mélyülhessen a tanulás és fejlődhess.

Forras