Hírek
Elvetik a családegyesítés lehetőségét Berlinben

Megállapodásra jutottak a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról tárgyaló pártok az oltalmazottak családegyesítési jogának további korlátozásáról – jelentette tegnap a Bild. A szondázónak nevezett egyeztetések hangulata ugyanakkor nem felhőtlen: Martin Schulz szociáldemokrata pártvezető nehezményezte Angela Merkel kancellárnál, hogy a keresztény uniópártok indiszkré­ciója miatt érdemi információk kerülnek ki a sajtóhoz.

Az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési jogának jövője a kormányalakítási tárgyalások egyik leginkább vitatott kérdése. A Bild című lap szerint a tárgyalásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) álláspontja érvényesül, így továbbra is fenntartják a két éve bevezetett ideiglenes szabályt, miszerint a menekültügyi rendszer túlterhelődésének megelőzése érdekében az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést.

Azonban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elérte, hogy kivételes esetekben mégis lehetséges a szülőkből és kiskorú gyermekeikből álló úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés. A kivételeket később dolgozzák ki – írta a Bild.

Kivételes esetben követhetik a szülőt a gyerekek is

A CDU/CSU szövetség és az SPD egyeztetéseiről kiszivárgott további sajtóértesülések szerint megállapodtak a többi között arról is, hogy kidolgoznak egy bevándorlási törvényt, amely a menekültügytől függetlenül szabályozza majd, hogy az Európai Unión kívülről, az úgynevezett harmadik országokból milyen feltételek mellett lehet Németországba költözni, írta a távirati iroda. Megállapodtak arról is, 15 ezer fővel növelik a rendőrök számát, és tovább erősítik a biztonsági szervek közös terrorelhárító központját.

A máig tervezett, úgynevezett szondázó, puhatolózó egyeztetések után a pártok külön-külön döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalos koalíciós tárgyalást kezdeni. Ha nem sikerül megállapodni a közös kormányzásról, kisebbségi kormányt alakíthat a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU, vagy előre hozott választást tartanak.

A szociáldemokraták rendkívüli kongresszuson döntenek majd, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalásokra. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalí­ciós szerződést, az SPD a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra ­lép-e. Az új kormány – egy pozitív forgatókönyv szerint – húsvét körül alakulhatna meg. Ez lenne Angela Merkel harmadik nagykoalíciós kormánya, s egyben negyedik kabinetje.

A Die Welt online kiadása tegnap – a RedaktionsNetzwerk Deutschland hírszolgáltatóra hivatkozva – arról írt: Schulz nehezményezte Merkelnél, hogy az uniópártok felelőtlenek, indiszkréciójuk miatt információk kerülnek ki a nyilvánossághoz, a CDU/CSU egyes emberei pedig komoly károkat okoznak a szondázó egyeztetéseknek.

Forras