Aktuális
Elfogták a soroksári kocogó nő gyilkosát – a gyászoló férj nem talál szavakat – Így vitték kihallgatásra a soroksári gyilkost gépfegyveres rendőrök- videó

Soha nem járt még ilyen közel a megoldáshoz a rendőrség, hogy ki ölte meg öt évvel ezelőtt Kardosné Gyurik Krisztinát. Van egy rejtélyes gyanúsított, így végre kiderülhet, mi történt 2013 szeptemberében.

Gyanúsítottként hallgattak ki valakit a soroksári kocogós gyilkosság ügyében – adta hírül szeptember 7-én rendkívüli közleményben a rendőrség.

A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát öt éve, 2013. szeptember 25-én ölték meg, amikor futni indult hazulról. Lemeztelenített holttestére a házuk közelében találtak rá.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet szerdán jelezte a rendőröknek, hogy találtak egy olyan, jelenleg büntetését töltő férfit, akit a helyszínhez lehet kötni. 

Így jutottak el R. Szilveszterhez, aki a bűncselekmény elkövetésekor 35 éves volt, és a telefonjából kinyert adatok alapján a bűncselekmény előtti napokban is a helyszínen tartózkodott. A rendőrség videót is közölt arról, ahogy gépfegyveresek kíséretében  kihallgatásra viszik a gyanúsítottat.

A soroksári gyilkosság gyanúsítottja a tragédia helyszínének közelében töltötte gyerekkorát, majd asztalosnak tanult, de nem dolgozott a szakmájában, később hajléktalan lett, lopásokból tartotta fenn magát.

A gyanúsítottak számát 330 ezerről 1847-re csökkentettük, közülük mindenkitől DNS-mintát is vettek – tette hozzá a főosztályvezető.

A Bors a szenzációs hír hallatán hívta a meggyilkolt Krisztina férjét. Kardos Lajos éppen a rendőrségre tartott, amikor felvette a telefont, és hallhatóan ideges volt, mert nem találta a szavakat. Olyan szörnyű dolgokat tudhatott meg a rendőrségtől, amiktől teljesen összetört. Azt mondta, hogy most nem is tud nyilatkozni.

Ezért nem sikerült idáig beazonosítani a soroksári nő gyilkosát

De hogyan lehetséges az, hogy nem került adatbázisba az elkövető DNS-mintája? Kiderült, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyáltalán nem tehet róla.

„A büntetés-végrehajtási intézeteknek 2013-ban nem volt olyan jogszabályi kötelezettségük, amely a befogadott fogvatartott személyek DNS mintájának levételét írta volna elő.

Jelenleg sem vesznek „automatikusan” DNS mintát a börtönökben, azonban 2016-tól – a vonatkozó jogszabály módosítása folytán – a befogadások során az érintett személyi körbe esőknél vizsgálják a DNS minta meglétét a központi nyilvántartásban, és szükség szerint intézkednek a levételre, ha az a büntetőeljárás során nem történt meg.

Az érintetti kört a bűnügyi nyilvántartási törvény definiálja: az 5 évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek, a 3 évnél hosszabb időre ítéltek, ha az elkövetés üzletszerű volt, vagy bűnszövetségben történt, illetve a jogszabályban külön felsorolt bűncselekmények miatt 3 évnél hosszabb időre ítéltek.

Természetesen a nyomozóhatóságok megkeresésére egyéb esetekben is történhet DNS minta levétele a bv. intézetekben.

A bv. szerveket érintő DNS mintavétel jogi hátteréről a 2009 évi XLVII. törvény rendelkezik.” – írja a Blikk.

Ez tehát azt jelenti, hogy amikor az elkövető betörés miatt került előállításra, akkor még nem volt kötelező DNS-mintát venni tőle.

 

Forras