Hírek
“Elegem van!” – nyílt levélben szólt be Hosszú Katinkának Pásztory Dóri!

Nyílt levelet írt Hosszú Katinkának a kétszeres paralimpiai bajnok úszónő, Pásztory Dóri.

Hosszú Katinka a múlt héten “Kedves Úszótársaim!” megszólítással nyílt levelet írt a hivatalos Facebook-oldalán. A levél kiváltó oka az volt, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség módosította a szabályokat, így a 2017-es világkupa-sorozaton egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat – ami Katinka számára kedvezőtlen.

A WMN.hu-n most Pásztory Dóri, kétszeres paralimpiai bajnok úszó reagált Katinka soraira – szintén nyílt levélben:

“Hosszú Katinka szupersztár, a legsikeresebb aktív sportoló Magyarországon. Ha ő mond valamit, akkor arra mindenki felkapja a fejét, még akkor is, ha mély szakmai kérdésben foglal állást. Vitatkozni viszonylag kevesen tudnak vele, hisz nagyon jól kell ismerni ahhoz az úszósportot és annak sajátosságait, azon belül is a világkupa-sorozatot, hogy legutóbbi érzelemdús véleménynyilvánítását kontextusba tudja helyezni egy átlagember. Vitatkozni amúgy is nagyon kevesen tudnak vele, mert

ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja.

Mint például most, amikor a Nemzetközi Úszó Szövetségen kéri számon a világkupa-sorozattal kapcsolatban hozott változásokat. Jogosak-e a felvetései vagy sem? Vajon hányan tudják ezt megítélni a követői közül? Így információ és tudás híján sokak számára nincs más lehetőség, mint ezt a történetet is beletuszkolni a ‘magányos hős sportoló vs. gonosz, rosszindulatú (nemzetközi) szervezet’ ádáz csatájának skatulyájába, aminek bizony remek közege a mostani magyar közbeszéd.

Arról pedig kevesen akarnak tudomást venni, hogy mennyire rontja a közbeszéd helyzetét ez a fajta közlésmód.

Kíváncsi lennék, hányan mélyedtek el a részletekben azok közül (több mint 19 ezren csak Katinka oldalán), akik lájkolták a bejegyzését. Egyáltalán, hányan értik azt, hogy miről szól a világkupa-sorozat változásai kapcsán kialakult diskurzus?

Most egy rövid összefoglaló erejéig megpróbálom árnyalni a képet.

A világkupa-sorozat az úszásban kilenc állomásból álló pénzdíjas versenylánc, három európai, és hat ázsiai állomással, általában augusztus és november között rendezik meg. A versenyek kétnaposak, ráadásul az év nemzetközi fő versenye (Európa-bajnokság, világbajnokság vagy olimpia) után közvetlenül. Így aki belevág abba, hogy végigússza a kilenc állomást, annak nincs pihenőideje a főverseny után, rengeteg időt tölt különböző reptereken, repülőgépeken, szállodákban, és ezek nem a legoptimálisabb helyszínei a regenerációnak. Az amerikai versenyzőknek a felkészülés ezen időszakában általában a saját csapatuk színeiben kell villantani a hazai bajnokságban, ráadásul a pénzdíjat sem fogadhatják el az egyetemi szabályrendszer miatt, így ők rendszerint távol maradnak a világkupa-sorozattól, ezzel meglehetősen csökkentve annak presztízsét.

Minden versenyszámban pénzjutalom jár az érmeseknek (1500-1000-500 dollár), külön bónuszt fizetnek a világcsúcsokért (10.000 dollár) és a teljes sorozat ponttábla élén végző hat férfi és női versenyzői is részesülnek extra díjazásban (50.000-től 5000 dollárig). A FINA összesen kétmillió dollárnyi összeget költött erre a versenysorozatra.

Katinka történetét ismerjük. A 2012-es londoni olimpia után férje, Shane Tusup vette át a felkészülésének irányítását, és kezdtek el egy teljesen újfajta felkészülési metódust,

aminek egyik különleges ismérve a rengeteg versenyzés. De nem ám úgy, hogy elmennek egy-egy viadalra, és ott Katinka leússza a fő számait. Nem, mintegy komplett edzésként tekintve a versenyre, az összes számban elindul.

Az újfajta terhelés sikere kézzelfogható,

nemcsak az olimpia érmek számában, de a versenyeken összeúszott bevételekben is. Egyébként a FINA nemcsak a világkupa-sorozatban honorálja anyagilag is az úszók fáradozását, hanem a világbajnokságok alkalmával is jár pénzjutalom a döntősöknek. Legutóbb 2015-ben a kazani vb-n 5,5 millió dollár jutalmat osztottak ki, ebből az úszók között 2,5 millió talált gazdára.”

A levél további részében Pásztory Dóri leírja, hogy nem Katinka az egyetlen, aki meglátta a lehetőséget a világkupa-sorozatban, így – a Pásztory szerint is erősen vitatható – módosítások nem kizárólag ellene szólnak. De tény, hogy a módosítások miatt Katinka az eddigi 18 helyett csupán 4 számban indulhat, ami érzékeny anyagi veszteség neki. Végül Pásztory Dóri leírja, hogy tiszteli, becsüli Katinka teljesítményét, de a nyílt levelekből elege van.

forrás