Hírek
Egyre több migránshajó vesztegel a Földközi-Tengeren az olasz kikötőzár miatt

Az új római kormány egy bevándorláspolitikai fordulattal indított, és az Aquarius után az olasz parti őrség Diciotti nevű, migránsok százaival teli hajóját sem engedte be az ország kikötőibe. Új fejezet nyílt az európai migrációs politikában – magyarázta a lépést Matteo Salvini belügyminiszter.

A Diciotti sorsáról lapzártánkig nem született döntés, ám Flavio Di Gia­como, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője előzőleg elmondta: nem hiszi, hogy Róma megtagadhatja a parti őrségtől, hogy hajója kikössön, szemben az Aquariusszal, amely külföldi lobogó alatt közlekedett.

A migránsok befogadására való hajlandóságot mindenesetre jól jelzi, hogy az Aqua­rius előtt sem az olaszok, sem pedig a máltaiak nem nyitották meg a kikötői­ket, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság és Berlin is a humanitárius kötelzettségeik teljesítésére szólította fel a szóban forgó államokat.

A migrációs nyomás alatt évek óta roskadozó Olaszország a továbbiakban sem fogja beengedni az idegen felségjelzéssel ellátott mentőhajókat. Erről Matteo Salvini frissen kinevezett belügyminiszter beszélt milánói sajtótájékoztatóján.

A spanyol szocialista kormány jelezte tegnap, hogy befogadja a nemzetközi vizeken vesztegelő, Aquarius nevű hajót, amely fedélzetén 629 migránssal várt arra, hogy kiköthessen Olaszországban vagy Máltán.

Forras