Aktuális
Egyre nagyobb a baj! Körbeveszik Magyarországot a migránsok! Mindenáron be akarnak jutni!

Itthon csaknem száz migráns próbált meg bejutni az országba péntektől vasárnapig. Vasárnap éjjel csak Bács-Kiskun megyénél negyven embert kaptak el a rendőrök. Orbán Balázs a Migráció Kutató Intézet főigazgatója volt az M1 Ma Reggel vendége.

A déli határnál egyre nagyobb a mozgolódás és az utánpótlás is folyamatos- mondja Orbán Balázs a Migráció Kutató Intézet főigazgatója.

Nagyjából nyolcszázan érkeznek havonta Szerbiába, hogy onnan nyugatra jussanak. Közben új útvonal van kialakulóban, Spanyolország felől próbálnak a migránsok Európába jutni, miután Törökország erős kontroll alatt tartja a Görögországba vezető útvonalat.

Az igazgató ismertette az adatokat, miszerint: jelen pillanatban is nagyságrendileg nyolcvanezer ember tartózkodik a balkáni útvonalon, hatvanezer Görögországban, öt-nyolcezer Szerbiában, és ezek folyamatos nyomás alá helyezik a magyar déli határzárat is. Hozzátette: véletlenül sem mondhatjuk azt, hogy a magyar kerítés immáron szükségtelen, mert megállította az illegális migrációt.

Tapasztalatként elmondta, hogy a balkáni útvonal megnehezedése vagy lezárása óta, a migrációs nyomás átterelődött a közép-mediterrán útvonalra, Líbiai és Olaszország közé. Mindez a számok csökkenését is jelentette, miután ez egy sokkal veszélyesebb útvonal, mint az Égei-tengeren való átkelés.

Egyes politikai erők azt az elvet próbálják az európai politika szintjén elfogadtatni, hogy amíg jogerős döntés nincsen egy politikai menedékkérő ügyében, addig az Európai- Unió területére ne léphessen be – mondta a politológus.
Komoly problémának és megoldandó kérdésnek nevezte, hogy másod, harmad generációs, már Európai-Uniós állampolgársággal rendelkező egyének radikalizálódnak és lesznek a szélsőséges iszlám ideológia foglyai, akikkel szemben másképpen kell fellépni, mint a most érkezők esetében.

Forras