Hírek
Egyre nagyobb a baj, jöhet a harmadik világháború? A hidegháború óta nem fegyverkezett ennyire a világ!

A neves haditechnikai elemzőcég, a Jane’s nemrég publikált elemzése szerint komoly bajban lehet a világ. Több jel is utal arra, hogy a mostani viszonylagos nyugalom a nagyhatalmak között, csupán a vihar előtti csend, és egy gigantikus háború törhet ki a Földön.

Ritkán ennyire békés az emberiség történetében a nagyhatalmak közötti viszony. Éppen ez a viszonylagos csend aggasztja az elemzőket.

Folyamatosan nő a feszültség a nagyhatalmak között, miközben mindenki őrült fegyverkezésbe kezdett. Csak az állami szereplők 1,63 billió dollárt költöttek a hadseregeikre…

A katonai kiadások a legnagyobb mértékben a Baltikumban növekedtek, ahol Észtország, Lettország és Litvánia az orosz politikai-katonai fenyegetés árnyékában nem akarja teljes mértékben NATO-szövetségeseire bízni magát, ezért 2014, az ukrajnai orosz agresszió óta megduplázták a fegyveres erőkre fordítandó kiadásokat.

A Közel-Keleten is irdatlanul nagy a fegyverkezési verseny.

Tényleg úgy fest a helyzet, mintha mindenki kimondva-kimondatlanul egy armageddoni csatára készülne, vagy legalábbis annak a lehetőségére.

A Szíriától Irakon át Jemenig a régió jelentősebb konfliktusaiban érdekelt Teherán egyébként szintén jelentősen növelte katonai kiadásait, a tavalyi 13,7 milliárd dollárról 16,3 milliárd dollárra.

Az oroszok 2015-ben fegyverkeztek fel rekordmagas összegből, Kína 2018-ban 6 százalékkal, 203,3 milliárd dollárnyira növeli majd a katonai költségvetését.

A bábok helyezkednek a sakktáblán. Lassan minden készen áll a harmadik világháborúra!?

Forras