Aktuális
Devizahitelesek megmentése: nagyon korrekt feltételekkel kaphatják vissza az ingatlanukat

Kiderült, milyen kedvező feltételekkel tudják visszavásárolni otthonukat azok a korábban bajba került adósok, akiknek ingatlana az állami eszközkezelőhöz került – adta hírül a Magyar Idők.

Az alábbi adatok alapján úgy tűnik, egy átlagos ingatlan tulajdonos, ha azt vesszük alapul, hogy 5 éve került a lakása az eszközkezelőhöz, akkor ez idő alatt, 660 ezer ft-ot fizetett be mint bérleti díj. Az ingatlanok 3,8 millió ft átlag áron lettek átvéve tőle, akkor ha egy vidéki nagyvárosi tulaj, 25% azaz 900 ezer ft kedvezményt kap, valamint az addig befizetett 660 ezer ft-ot is beszámítják, így kb. 2,2 millió forintért kaphatja vissza a lakását.

Ha nem tudja egy összegben kifizetni, akkor részletekben is rendezheti, az eddigi bérleti díjnak megfelelő összegben havonta. A mi számolt esetünkben tehát, ha a fenti kedvezményekből egyiket sem számolom (mert nem tudom hogy részletfizetés esetén is járnak-e, de persze lehet hogy igen,) az eddigi átlagosan 11 ezer ft-os havi összeget fizetve is újra övé lehet az ingatlan.

Az eredeti lakások egyébként 9 millió ft átlagúak voltak, amik az azóta történt lakásár emelkedés miatt, már dupláját is érheti. Ezt kaphatják vissza 2,2 millióért tehermentesen. Mindennek egyetlen feltétele, hogy azok élhetnek vele, akik rendesen fizették eddig a havidíjat. A vidéki lakosok még több, 35% kedvezményt kapnak, a budapestiek pedig kevesebbet, 15%-ot, azonban a fővárosi lakások értéke azóta nagyobb mértékben emelkedtek, tehát arányában értékesebb ingatlant kapnak vissza.

Tehát lássuk a részleteket

A kormány november 20-án jelentette be, hogy a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. a hozzá került ingatlanok közül minél többet gyorsan, jelentős kedvezménnyel vagy kedvező részletfizetéssel eladna a jelenleg benne élő bérlőknek, korábbi tulajdonosoknak.

A jogszabály leginkább várt és legfontosabb részlete a kedvezmény mértéke. Ez a korábbi bejelentés szerint a végrehajtási rendeletből derül majd ki. A kormánypárti napilap pedig megszerezte ezt a készülő végrehajtási rendeletet.

Eszerint ha az ingatlan jelenlegi bérlője vásárol, az ingatlan vételára a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett vételárnak megfelelő összeg. Az egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkenti a bérlő által korábban megfizetett bérleti díj összege, kamat nem növeli azt, és ehhez jön még az ominózus kedvezmény. A tervezet szerint az ingatlan helyétől függően a kedvezmény mértéke:

  • Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban tizenöt százalék,
  • más vidéki városban huszonöt százalék,
  • egyéb településen pedig harmincöt százalék.

Azon bérlők pedig, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, jön a hosszú távú részletfizetés. A NET a részlet havi összegét a fizetett lakbérnek megfelelő összeg alapulvételével határozza meg, de a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot, vagyis a harminc évet.

Ez esetben a vételár megfizetéséig a teljes összegre az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be – közölte a Magyar Időkkel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Az ingatlanok kedvezményes megvásárlására vonatkozó ajánlat a cég csaknem 36 ezer ügyfeléből mintegy 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfelet érinthet.

A parlamenti vita során az is kiderült, hogy az eszközkezelő várhatóan további kétezer ingatlant vásárol meg (ennyi igény érkezett be a program leállítása előtt).

Forras