Hírek
Berlini polgármesterek segítségért kiáltanak a migránsok miatt: “Teljesen kicsúszott az irányítás a kezünkből”

A berlini állatkert körüli terület már régóta a német főváros szégyenfoltjának számít. A környéket ellepték a kéregetők, a drogkereskedők, a prostituáltak és az elmúlt években a migránsok is.

A berlini állatkert környéke szinte mindennap bekerül a rendőrségi hírekbe.

Az elmúlt hónapok legsokkolóbb esete az volt, amikor az állatkert közelében megölték a Németország-szerte elismert 60 éves művészettörténészt, Susanne Fontaine-t. Az elkövető egy csecsen férfi volt, aki a mobiltelefonja miatt ölte meg a nőt. Az eset ismét rádöbbentette a közvéleményt, hogy a körülbelül 200 hektáros zöldterület Berlin szívében sokak számára már no go-zóna lett.

A parkokban ugyanis egymást érik a hajléktalanok, akik megállás nélkül kéregetésükkel zaklatják az embereket, de bárki belefuthat prostituáltakba vagy drogdílerekbe. A megoldás nem ígérkezik egyszerűnek, ugyanis a városi tanácsban ülő pártok képviselői mind-mind máshogy látják a problémát. Van, aki tudomást sem vesz róla, és azt kommunikálja, hogy minden rendben van, de olyan is akad, aki szerint azonnali segítség kell.

A kerületi polgármester pedig múlt héten fakadt ki az egyik helyi lapban.

Teljesen kicsúszott az irányítás a kezünkből

– mondta Stephan von Dassel. A kerület vezetője azt állítja, hogy korábban is voltak a környéken hajléktalanok, de most már tarthatatlan állapotok alakultak ki. Szinte minden este 50-60 embert számolunk össze, akik a parkban éjszakáznak – tette hozzá Dassel.

Nem ez az egyetlen kerület azonban, ahol a rendőrségnek komoly problémái vannak a külföldiekkel. Neukölln polgármestere például úgy fogalmazott:

Az egész várost rendbe kell tenni.

Franziska Giffey szerint közösen, minden párttal összefogva kell megoldani a problémákat. Neuköllnben egyébként a hatóságok számára a legnagyobb problémát az arab térségekből érkező klánok okozzák.

A helyi sajtó szerint a kerületben él tíz arab nagycsalád, akiknek a létszáma eléri az ezer főt is. A rendőrségnek pedig rendszeresen meggyűlik a baja a klán tagjaival.

Forras