Ötletek
A nőknek több alvásra van szükségük, mivel többet használják az agyukat

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nők több alvást igényelnek, mint a férfiak. A kutatók szerint azért, mert a férfiakhoz képest a nőknél több negatív mentális és fizikai következménye van a kialvatlanságnak. A kutatás arra is rávilágított, hogy a nőknél a nem megfelelő mértékű pihenés megnöveli a szívbetegség, a depresszió és egyéb pszichológiai problémák kialakulásának esélyét.

A vizsgálat, melyet egy klinikai szakpszichológus és alvásszakértő vezetésével végezték, meglepő különbségeket mutatott a két nem között. Megállapították, hogy elégtelen pihenés után kora reggel a nőkre sokkal inkább jellemző volt a depresszió, a harag, az ellenségeskedés.

Kinek mennyire van szüksége?

Sok biológiai tényező hozzájárul ehhez a különbséghez nők és férfiak között. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a fő ok, hogy melyik nem mennyi energiát fordít a mentális képességek használatára. A nők egyszerűen többet használják az agyukat, mint a férfiak.

Az alvás egyik legfőbb funkciója, hogy az agy regenerálódni és pihenni tudjon. Mély alvás közben az agykéreg – ami felelős a gondolatokért, a memóriáért, a nyelvismeretért – felszabadul az érzékelés terhe alól és regenerálódási módba kapcsol. Minél többet használjuk napközben az agyunkat, annál több időre van szüksége, hogy regenerálódni tudjon, azaz annál többet kell aludnunk. A nők általában több feladattal foglalkoznak egyszerre és rugalmasabbak, így ténylegesen többet használják az agyukat, mint a férfiak.

Ebből az következik, hogy ha a férfiak is többet használják az agyukat napközben, nekik is szükségük van néhány extra óra alvásra. Az a férfi, aki komplex feladatokat lát el, összetett munkája van, fontos döntéseket hoz, több alvást igényelhet, mint egy átlagos férfi – bár valószínűleg még mindig nem annyit, mint egy átlagos nő.

Az alvás tudománya

Egyre nő azon kutatások száma, melyek az elégtelen alváskövetkezményeivel foglalkoznak. Az egyik kutatás például összefüggést mutatott ki a nem megfelelő mennyiségű alvás és a bőröregedés felgyorsulása között. Más vizsgálatok a rossz alvást kapcsolatba hozták a szívbetegségekkel, a vérrögök, a stroke kialakulásával és a pszichiátriai problémák fokozott veszélyével.

Egy átlagos felnőtt alvásigénye 7-9 óra. A lakosság 80%-a elmarad ettől. Ha többet és jobban szeretnénk aludni, érdemes utánajárni, milyen módszerekkel érhetjük el ezt, hogy egészségesek maradhassunk szellemileg és fizikailag is.

Forras