Dánia és Németország a schengeni övezeten belüli határellenőrzés további hat hónappal történő meghosszabbítását kérte – közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtökön. A szóvivő megerősítette, hogy Dánia és Németország írásbeli értesítést küldött, amelyeket az Európai Bizottság átvett. A határellenőrzés meghosszabbítását az illegális migrációval és a terrorveszéllyel indokolták, holott a hivatalos álláspont szerint a terrorizmus nem áll összefüggésben a migrációval, a migránsokat pedig maga Németország kancellárja invitálta Európába. Az értesítéseket a bizottság értékeli, csak azt követően ad tájékoztatást annak részleteiről és a következő lépésekről.

Dánia és Németország a közel kétéves engedély november 12-én lejáró hatályát követően további hat hónappal kívánja meghosszabbítani az uniós határokon belüli határellenőrzést a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva. Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Németország fenntartja a Dániával és Ausztriával közös határainak ellenőrzését. Indoklásában aláhúzta, hogy Németországba továbbra is Ausztrián keresztül vezet a menedékkérők egyik fő európai útvonala. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió külső határainak védelme továbbra is hiányosságokat mutat, ami miatt jelentős számú illegális bevándorló tartózkodik a schengeni övezeten belül. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet teljes visszaállítása csak akkor lehetséges, ha az általános helyzet lehetővé teszi azt – tette hozzá a német belügyminiszter.

Mégiscsak összefüggésben áll a terrorizmus a migrációval?

Dánia migrációs- és integrációs ügyekért felelős minisztériuma szerdán jelentette be, hogy 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést. Koppenhága az intézkedést terrorveszéllyel indokolta. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szeptember végén hangsúlyozta, az Európai Bizottság nem javasolja a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását, különleges esetben azonban az ilyen ellenőrzéseket továbbra is meg is lehetne hosszabbítani 6 hónappal, sőt szélsőséges esetben akár további három alkalommal.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket. A francia hatóságok 2018. április 30-ig meghosszabbították a határellenőrzést, szintén a terrorfenyegetettségre hivatkozva – jelentette csütörtökön a BFM francia hírtelevízió a francia belügyminisztériumra hivatkozva. E döntéséről Franciaország már értesítette az Európai Uniót. Az erről szóló levelükben a francia hatóságok jelzik, hogy a határellenőrzés „az arányosság elvével összhangban fog megvalósulni”.

Forras