Ötletek
A mesébe illő lengyel falu, aminek minden házát virágos festmények díszítik

Kis túlzással akár a Matyóföldön is érezhetnénk magunkat.

A festői szépségű lengyel falvakban járva nem ritkán úgy érezhetjük magunkat, mintha egy időgépbe szálltunk volna, hogy legalább egy évszázadot visszarepüljünk az időben – a Krakkótól mintegy másfél órányira fekvő Zalipiében sétálva viszont egyértelműen még messzebbre kerültünk a múltba.

A falu összes lakóházának külső és belső falait ugyanis csodás, virágos népművészeti motívumok díszítik. A szokás gyökere sajnos nem ismert, de a legnépszerűbb elmélet szerint előbb csak az apró kályhákból a falra került kormot próbálták ezzel a módszerrel eltüntetni, de a helyieknek annyira megtetszettek az így megszületett alkotások, hogy előbb a belső, majd a külső falakat is hasonlóan díszítették, ma pedig egyetlen olyan épületet sem találhatunk Zalipiéban, amiről legalább egy díszítősor ne nézne ránk vissza.

Nem meglepő tehát, hogy a helyieket egy idő után megszállta a versenyszellem, így Úrnapja után (ez a pünkösdvasárnap utáni második vasárnap) mindig megrendezik a festett házak versenyét (Malowana Chata), melynek győztese egész évben boldogan viselheti a falu legszebb házáért járó kitüntetést.

Zalipie már évtizedek óta vonzza a látogatókat, sőt egy, a hetvenes évek derekán elhunyt idős hölgy, Felicja Curylova otthonában megnyitott falumúzeumban még a virágos lámpabúrákat és evőeszközöket is megcsodálhatjuk!

Fotók: Lengyel KülügyminisztériumAdam T.Kincaidyuka_7160bahar_kazue

Forras