Hírek
A cseh elnök csatlakozik Orbánhoz, Európa átalakítása érdekében: Világossá kell tenni, Európában senkit nem fogadunk be

A migráció óriási probléma, meg kell állítani – mondta Andrej Babis cseh kormányfő abban az interjúban, amelyet a Právo című független cseh baloldali napilap közölt szombaton.

Elsősorban egyértelmű jelzést kell adni, hogy Európába már senki sem jöhet be – szögezte le Andrej Babis. Megismételte korábbi álláspontját: az az elv, hogy a migránsok már a tengeren vannak, és ezért kötelező megmenteni őket, “a pokolba vezető út”.

Világosan ki kell mondanunk, hogy számunkra (Csehország számára) a legfőbb szempontot lakosaink biztonsága jelenti, úgy, ahogy ez az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában is érvényes”

– jelentette ki a politikus.

Babis sikernek tartja, hogy az EU legutóbbi csúcstalálkozóján Orbán Viktor magyar kormányfővel és a többi visegrádi vezetővel együtt sikerült elérni, hogy a migránskvóták ügye lekerült a napirendről. Hozzáfűzte: Csehországnak és minden érintett államnak egyedül kell döntenie. “Ez az alap” – húzta alá Babis.

Most pedig be kell kapcsolódnunk a migráció összeurópai megoldásába”

– tette hozzá.

Jelezte: Csehország átfogó tervet készít, amely megoldaná az illegális migráció problémáját. A koncepció megfogalmazná, mit akar az ország tenni Európában és mit Európán kívül. Csehország pénzügyi és anyagi segítséget akar nyújtani, ki kell dolgozni egy Marshall-tervet Afrika számára – közölte.

A cseh miniszterelnök kiemelt feladatként szólt arról, hogy fel kell számolni az emberkereskedelmet, amelyben “állítólag negyvenezer ember dolgozik, akik összességben milliárdokat keresnek”.

A terv

A tervet vélhetően nem egyedül fogja elkészíteni, hiszen a cseh kormányfő által megfogalmazott pontok már ismerősek lehetnek a magyarok előtt. Orbán Viktor miniszterelnök már 2016. áprilisában nyilvánosságra hozott egy 10 pontos akciótervet a migráció megfékezésére.

Ebben a Babis által megfogalmazott segítségnyújtás éppúgy szerepel, mint az embercsempészek megfékezése, sőt, ennél még több is.

Ezeken kívül a terv garantálná az unió külső határainak védelmét, az azon belépők azonosítását, új megállapodások megkötését, biztonságos harmadik – EU-n kívüli – országok kijelölését, és más egyéb szükséges intézkedéseket.

A V4-ek eddig is közösen kiálltak a kvóták és a kényszerbetelepítés ellen és ez a szövetség lehet a hajtóereje azon terv kidolgozásának, amely garantálná, hogy a következő nagy bevándorlási válság már egyáltalán meg se történhessen.

Forras