Aktuális
Elég volt! Nekimegyünk Ukrajnának

Az ukrán oktatási törvény alapjaiban sérti az Európai Unió és Ukrajna közti társulási megállapodást, emiatt Magyarország kezdeményezi annak felülvizsgálását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Ungváron tett látogatása során.

A miniszter elmondta; az új ukrán oktatási törvény ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését, elveszi az anyanyelv használatának jogát 10 éves kor fölött, és ezzel Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi.

“Ezt nem engedhetjük meg, a magyar kormány a legkeményebben szembe fog menni ezzel az intézkedéssel” – mondta.

Magyarország hétfőn az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásán fogja kezdeményezni a társulási egyezmény felülvizsgálását.

Az ukrán parlament szeptember közepén szavazta meg az oktatási törvény módosítását, ami három éven belül megfosztaná a nemzeti kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. Az új szabályozás szerint a középiskolában és felsőoktatásban a magyar diákok ukrán nyelven kellene tanuljanak, magyar nyelvhasználatot kizárólag az óvodákban és elemi oktatás alsó tagozatain engedélyeznének. Petro Porosenko ukrán államfő szeptember 26-án írta alá a törvényt.

Az új oktatási törvény elfogadására válaszként Szijjártó Péter berendelte Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. A miniszter emellett utasításba adta, hogy a magyar diplomácia nemzetközi szervezetekben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem.

Forras