A líbiai parti őrség több mint 250 embert emelt ki a tengerből, akik kis csónakokon próbálták elhagyni az észak-afrikai országot Olaszország felé – közölték líbiai illetékesek szombaton.

Líbia nyugati tengerpartja a fő kiindulópontja a főként a szubszaharai országokból a szegénység és fegyveres konfliktusok elől menekülő embereknek, akik Európába szeretnének illegális módon eljutni.

Július óta az előző év hasonló időszakához képest kétharmadával csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma, miután az ENSZ által elismert líbiai kormány tisztségviselői az olasz hatóságokkal együttműködve visszaszorították az embercsempészetet a Tripolitól nyugatra fekvő Szabráta városában.

Emiatt az embercsempészek keletebbre, Kvarabulli és Zlíten városok térségébe helyezték át tevékenységüket. E két város előtti tengerszakaszon mentették ki a legújabb csoportot is.

A műveletet végrehajtó líbiai hajó parancsnoka elmondta, hogy a pénteki akcióban 250-270 embert helyeztek biztonságba, férfiakat, nőket, gyerekeket vegyesen. Többségük különböző szubszaharai és arab országokból érkezett.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Alessio Paduano

Forras