Ötletek
15 pontban, miért egészséges a SÓ …

Az elmúlt években a só is feliratkozott azoknak az élelmiszereknek a listájára, amiket jobb elkerülni az egészségünk érdekében, de nem mindegy melyik típusáról van szó, hiszen az emberi szervezetet legnagyobb részben alkotó víz mellett az ásványi sóknak is fontos szerepük van.

Különféle elméletek léteznek a só típusairól, de az biztos, amikor az általunk ismert só kerül szóba, akkor Nátrium-kloridról beszélünk. A legelterjettebb, amit mi asztali sónak hívunk, az a sóbányákból származó alapanyag feldolgozásával jön létre, megtisztítják a szennyeződésektől, finomítják, a folyamatok során viszont elveszíti az egyéb ásványi anyag tartalmát, így végül összesen néhány elem keverékét alkotja.

Ezzel szemben a tengeri só ásványianyag-tartalma nem tűnik el a víz lepárlása során, így közel 80 féle elem alkotja. Ezek táplálják a szervezetet, ha törekszünk az egyensúlyra és mértékletességre, az adalékanyagok nélküli só tehát számos jótékony hatással rendelkezik, írja a Small Footprint Family.

Mire jó a só?

1. A szívritmuszavar egyik legjobb természetes ellenszere, stabilizálja a szabálytalan szívverést, ahogy a tévhitekkel ellentétben a vérnyomás kiegyensúlyozásában is jelentős szerepe van. A mértékletesség a kulcs.

2. A savtúlsúly megakadályozásában is hatékony, használatával elkerülhető, hogy lecsökkenjen a vér oxigénszintje. Védi a sejteket, különösen az agysejteket.

3. Kiegyenlíti a vércukorszintet, csökkenti az inzulinszükségletet.

4. Elengedhetetlen az élelmiszerek feldolgozáshoz, segít a tápanyagok bélrendszeren belüli felszívódásban, kiegyenlíti a gyomor pH-szintjét.

5. Nagy segítséget nyújt az asztmásoknak, de a cisztás fibrózis kezelésében is kulcsszerepe van. (A CF-ben a verejtékezés során igen nagy mennyiségű sót veszíthet a szervezet, mivel az izzadságmirigyek túl sok sót (nátrium-kloridot) választanak ki. Izzadáskor emiatt fokozottan ügyelni kell a só pótlására.)

6. A só erős természetes antihisztamin. Ezek az allergiás reakciókért felelős molekulák egyikének, a hisztaminnak a felszabadulását, illetve receptorához való kötődését gátolják, így akadályozva meg az allergiás reakció kialakulását vagy súlyosbodását.

7. A só magnézium tartalma segít megelőzni a fájdalmas izomgörcsök kialakulását.

8. Kevesen tudják, de a túlzott nyáltermelés megakadályozásáért is felelős.

9. Fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.

10. A csontritkulás ellen is hatásos, a szilárd vázunk egyik elengedhetetlen eleme.

11. A hormonháztartás egyensúlyában is jelentős szereppel bír, támogatja a pajzsmirigy normális működését.

12. Természetes altató, az alvászavaroknál sikeresen alkalmazható.

13. Sportolás előtt egy kevés só fogyasztása megnöveli a tüdő kapacitását és meggátolja a túlzott izzadást.

14. A szexualitásunkban is jut szerep a sónak, a libidónk megőrzésében.

15. Az idegsejtek közötti összeköttetésben fontos funkciója van, ahogy az információk feldolgozásában is.

Forras