Ötletek
11 elképesztő élelmiszer összetevő, amit mi is alig hittünk el!

10. L-cisztein

Ezt az anyagot fánk- , muffin – és a croissant készítéséhez is használják, hogy könnyebben tudjanak dolgozni a tésztával. Cisztein előállításához szerves komponensre van szükség, így kacsatollat ​​vagy emberi hajat használnak. A  kellemetlen előállítási módszer ellenére az L-cisztein jó hatással van a bőrre és a haj egészségére, és véd az öregedéstől.

9. Kollagén

A kollagén állati fehérje, amelyet vénákból, csontokból, bőrből és más testrészekből nyernek ki, zselatin előállítására használják. Nem csak zselék és lekvárok, hanem fagylaltok (különösen a gyümölcsfagylalt és a jégkrém hab) összetevője. Egy másik meglepő állati eredetű összetevő egyes fagylaltok esetében a dekánsav, amelyet állati zsírból nyernek ki.

8. Ananász

Ananászokat a bennük található bromelain nevű enzim miatt használják, amely lebontja a fehérjéket. A húsfeldolgozó iparban kolbásztermékben és egyéb húskészítményekben használják. Egyébként hasonló tulajdonságokkal rendelkező enzimeket papajából (papain) és fügéből (ficain) is vonnak ki.

7. Halenyv

A halenyvet vagy hal kollagént, az egész világon használják a sörgyártásban, hogy az ital könnyebb legyen. Ez az anyag nagytestű halak úszóhólyagjából készül. Annak ellenére, hogy a végtermék nagyon alacsony mennyiségű halenyvet tartalmaz, a vegetáriánusok ellenzi a felhasználást.

6. Latex

Napjainkban szinte minden rágógumi alapja szintetikus polimerek. Leggyakrabban latex, amelyet más gumitermékek előállítására is használnak. A polimereknek az emberi testre gyakorolt ​​negatív hatása nem bizonyított, de ne feledd, hogy a gyártók nem javasolják, hogy 10 percnél hosszabb ideig rágj egy rágót.

5. Rozmaring

A fűszernövényként ismert rozmaring napjainkban több szerepet tölt be az élelmiszeriparban. Az antioxidánsok rozmaringból készülnek, hogy a zsírban gazdag élelmiszereket megvédjék az avasodástól, például a chipseket.

4. Bíbortetű – bíborfesték

A bíbortetvekből kivont bíborfesték az élelmiszeripar számára nagyon hasznos ételfesték, amelyet lekvár és fagylalt készítéséhez is használnak. Ha vörös színezésű ételt választasz, akkor valószínűleg ez a legjobb választás, mert nem károsítja egészségét (kivéve az nagyon ritka allergiás reakciókat).

3. Kőszénkátrány

A kőszénkátrányt az alluravörös elnevezésű ételfesték készítéséhez használják. Az élelmiszeriparban az anyagot halak, édes ételek és enyhén alkoholos italok színezésére használják. Az anyag feltételezett mérgező hatását a kutatások nem bizonyították. A kutatási eredmények ellenére néhány európai ország betiltotta.

2. Sellak

A sellak egy természetes gyanta, amelyet a női lakktetűk választanak ki a fák kérgére. A feldolgozás után ezt az anyagot zselécukorkák, csokoládé és más desszertek készítésére használják, amelyeknek fényes felszínt kölcsönöz.

1. Arany és ezüst

Ezeket a nemesfémeket kiegészítő színezésként használják desszertek és cukrászati termékekhez, a megjelenésük javítására. Mivel elég drágák, az aranyat és ezüstöt csak prémium ételekben használják.

Forras